~resepi pau ala layyinan~
Salam All
arini nak tulis resepi pau
sekadar ingatan tuk diri sendiri tuk mase akan dtg
bile nk wat lagi dah tak lupe
resepi ni sebenarnye main reka2 je sume
sukatan tu aku try n error jek!
especially tang tepung
so sape nak try tu aku x jamin la leh jadi sebijik camni ek
but at least adalah die punye gambaran tuk wat pau tu cane kan?
hehe
ok let's start
~PAU ALA LAYYINAN~
3sudu besar icing sugar
1sudu besar soda bikarbonat
sedikit air suam
sedikit garam
1biji telur
tepung gandum (ikot perlu)
arini nak tulis resepi pau
sekadar ingatan tuk diri sendiri tuk mase akan dtg
bile nk wat lagi dah tak lupe
resepi ni sebenarnye main reka2 je sume
sukatan tu aku try n error jek!
especially tang tepung
so sape nak try tu aku x jamin la leh jadi sebijik camni ek
but at least adalah die punye gambaran tuk wat pau tu cane kan?
hehe
ok let's start
~PAU ALA LAYYINAN~
Bahan-bahan :
2sudu besar yis kering3sudu besar icing sugar
1sudu besar soda bikarbonat
sedikit air suam
sedikit garam
1biji telur
tepung gandum (ikot perlu)
Cara-cara :
adyos~ masukkan yis ke dalam air suam dan kacau hingga rata(lam 5min)
then campurkan gula , garam dan soda biikarbonat dlm bekas yis
then masukkan telur,minyak n kacau
then last skali masuk tepung secukupnya dan
uli sampai adunan xmelekat kat tangan.
klu terlebih tepung leh campur sedikit air
lepastu biarkan slama 1-2jam atau adunan tu kembang 11/2 kali ganda
then buat bulat dan uli
kemudian leperkan dan masukkan inti
xkesah nak letak kacang merah ke blueberry filling ke sardin ke
terpulang pada kreativiti n citarasa masing
kukus pau tersebut slama 20minit
bile da siap tu jangan bukak penutup die lg
tunggu lam 5-10min baru bukak sbb klu x die kemik
arini menjadik jugak aku wat PAU KACANG MERAH
huhu..
lame betul nak rebus redbeans tuh
adelah 2-3jam jugak baru lembut
padahal da rendam semalaman
tu pon kene selalu tambah air
len kali nak beli redbeans yg siap lam tin tu jek
senang leh terus blend
Yang paling bestnyer
bak kate ummu Asiah
adunan ni xsemestinya tuk wat pau je
boleh digubah jadi roti biasa,
donat,pizza,roti goreng and macam2 lagi
seronok kan?
da tak yah susah2 beli roti arb yang tak best tu da..
yeay!
P/s
Act this is my depression therapy
sbb study Psycho yg xmasuk2
huh..
seriusly i hate it together with Neuro to the Max!
kadang2 tu rase nak tukar profession jek
Jadi tukang masak
haha
Should i?
hehe
but
it's like i'm wasting my brain if i'm not using it maximizely rite?
so..better just make it as my hobby lah
and mane tau
in case i can make it as side income later kan?
hihihi
oklah
till then..
then campurkan gula , garam dan soda biikarbonat dlm bekas yis
then masukkan telur,minyak n kacau
then last skali masuk tepung secukupnya dan
uli sampai adunan xmelekat kat tangan.
klu terlebih tepung leh campur sedikit air
lepastu biarkan slama 1-2jam atau adunan tu kembang 11/2 kali ganda
then buat bulat dan uli
kemudian leperkan dan masukkan inti
xkesah nak letak kacang merah ke blueberry filling ke sardin ke
terpulang pada kreativiti n citarasa masing
kukus pau tersebut slama 20minit
bile da siap tu jangan bukak penutup die lg
tunggu lam 5-10min baru bukak sbb klu x die kemik
arini menjadik jugak aku wat PAU KACANG MERAH
huhu..
lame betul nak rebus redbeans tuh
adelah 2-3jam jugak baru lembut
padahal da rendam semalaman
tu pon kene selalu tambah air
len kali nak beli redbeans yg siap lam tin tu jek
senang leh terus blend
Yang paling bestnyer
bak kate ummu Asiah
adunan ni xsemestinya tuk wat pau je
boleh digubah jadi roti biasa,
donat,pizza,roti goreng and macam2 lagi
seronok kan?
da tak yah susah2 beli roti arb yang tak best tu da..
yeay!
P/s
Act this is my depression therapy
sbb study Psycho yg xmasuk2
huh..
seriusly i hate it together with Neuro to the Max!
kadang2 tu rase nak tukar profession jek
Jadi tukang masak
haha
Should i?
hehe
but
it's like i'm wasting my brain if i'm not using it maximizely rite?
so..better just make it as my hobby lah
and mane tau
in case i can make it as side income later kan?
hihihi
oklah
till then..
Comments