~strawberrypie recipe~


Salam All

entry ni khas buat my bff sa

yang request resepi pie tu..

hehe..

credit too miss Ain yang kasi resepi ni kat aku mase tahun 2 dlu.

pastry die sedap n mudah je nak wat

feelling ala-ala cafe world lak..
hehe
main masak-masak semalam..

da lama terbiar kat fb tu..

malas nak bukak page yang lembab plus busy klas da skrg..

ok..here it goes..



Bahan-Bahannye..
  1. 250g butter (dicairkan ikot suhu bilik tapi klu kat joden time winter kne pakai api dapor la..hehe)
  2. 3 cawan tepung gandum
  3. 1/2 cawan tepung jagung
  4. 1/2 cawan gula castor
  5. 2 biji telur
  6. sedikit esen vanilla
  7. 1 tin filling strawberry (boleh jer nak tuka filling lain2 takpon,boleh wat
sendiri letak jem or ikot kreativiti masing2)

Cara-caranya

  1. tuangkan tepung gandum and tepung jangung ke dalam mangkuk.
  2. masukkan butter dan uli
  3. masukkan gula dan uli lagi sampai sebati
  4. kemudian masukkan telur dan esen vanila.
  5. uli dan uli sampai leh bentuk jadi doh
  6. bentukkan ikot loyang yg dah dsapu butter or sdkt minyak,tepi die kne tnggi sket sebab nak masukkan filling plak lepas tu
  7. last skali masukkan filling n sapu pastri dgn kuning telur nak kasi berkilat
  8. bakar selama 30minit dgn suhu 180degree
haa..tu die dari dapor layyinan harini

cewahh..bajet chef plak die.

hihi..
till later..

Share this:

TENTANG LYNN

A doctor, A seafarer's wife, A mother that just took a step to join P.I.N entrapeuner...

2 comments:

mYseLf said...

Lynn, sayang kamoo banyak2. tsk..tsk.. tharu sungguh neh. i love u soooOOooooo much dear.

eisya layyinan said...

saya sayang kamoo jugak..sile cube resepi ni tau..tuk pikat hati suami..kahkah..
miss u!!sedeyla xdapat pegi majlis nnt!love u alotz!muahh