spring's vacation 2007

tiga perkara yang menunjukkan kita jauh dari Allah :

Pertama:
Kita suka menangguhkan taubat… (aku ler ni..isk)

Kedua:
Kita tidak berpuas hati dengan kehidupan, harta rasa sikit, kereta rasa kecik, rumah rasa sempit..

Ketiga:
Kita beribadat dengan malas…

Dan tahukah korang apakah yang menyebabkan kita mendapat ketiga tiga perkara di atas?
Jawapanya, kerana kita melupakan maut, melupakan mati dan melupakan mayat..

~courtesy of keretamayat.blogspot.com~

bersempena ngn maulud nabi ni,marile kite berselawat banyak2 ke atas junjungan besar baginda .. dan yg best nyer....HOLIDAY... (ni sampingan jeks...hihihii..)

so,alang2 da cuti tu..... maka,tanggal 27 mac 2007.(khamis).... bermule la projek mega 6 sekawan yang telah dirancang sekian lame... hihihihi.. projek ni diilhamkan oleh kak syuhada sapuan kiter tu(nak mencapapkan name beliau sket) kuang3..

pagi khamis tu,tanpa mengabaikan pelajaran(ces..tunjuk rajinle ni...tp xpe..sebenarnye xnak menyesal cz tau nnt da stat b'jln,xstudy...kikikiki) study grup ttp dijalankan seperti bese walaupon ari cuti(da insap katenyeer) dlm kol 5.30 pm tu,aku,bessy,g-gba n k.shud menapak ke safeway..cadangnye nk ubah angin sewa kete kat tmpt len..tp xjadi plak..maka tetapla jd pelanggan setia KUTKUT... hiihihi.. dapat le sewa kete toyota... ptg tu k.kim n lina xnak ikot lg..masing2 ade hal katenyer.. so,tuk xnak bazirkan ari kete yg disewa tu...kitorg ber4 jela yg trskan perjalanan dulu... bertolak dr irbid dlm kol 5.50 pm n sampai amman dlm kol 6.40.. mase ni xtukar jam lagik... masing2 da kebulu'...rajin sgt study smpi xsmpt lunch... ekeekekee.. so,destinasi pertama kitorg ialah bank HSBC tercinter...hujung bulan katenyer.. masing2 da sengkek...tp tulaa...da tau semput pon..projek mega tetap proceed k... bile lagi nak wat kan???..lps ni k.shud n k.kim kite da nak blk mesia(SOB....SOB>>>sedey mode) then,kitorang singgah kedai alat sukan jap... pastu trs ke AMMAN MALL...semate2 nak menikmati SIZZLING yg lazat tuh...lengakp satu pakej kitorg order..ayam,daging,ikan n seafood (zupppppp....sedaaap) mlm tu mmg berpoye2 sakan...lps gi AMMAN MALL,gi MECCA MALL plak..pastu SAFEWAY n last skali POPEYES(supper dlm kete...hahahah)mentang2 ade kete.. ape lagi...berjoli sakanlerrr......

keesokan ari nye(JUMAAT)...
dlm kol 11 pg kitorg bertolak ke HAMAMAT MA'EIN...dgn kate len air terjun okies... diorg siap msk kuey teow goreng lagi...kikiki.
yg best nyer kat situ diorang ade sediakan air terjun khas tuk bahagian wanita..ape lagi...
seronok sakanler...hurray..xsie2 kene caj mahal sket...xkan nak patah blk kot..da penat drive jauh2..siap pusing2 lagi tu...msk jela w
alau kene bayar JD 10 sorang..seb bek pakcik kat kaunter tu bek..die bg diskaun kat kitorang ber6..so,bayar tuk 5 or jer..
tercetus di fikiran ku...napela kat mesia xde wat camni..
nnt la kl ade rezeki..aku bukak swimming pool 4 women only cam kat cni..
so...sume xyah susah2 pasal aurat..

bahagie nye idop..esp tuk org yang suke swim cam aku nih...
hehehehe...



ni gambar kat air terjun yg public nyer(family)

malam tu plak...kitorang join Majlis Sambutan Maulidur Rasul kat MSD..
alhamdulillah..presenta
tion yg aku wat tu berjalan lancar..
walaupon backdrop satu page jer...
hihihi...1st time le katekan...xpasal2 aku terpakse la wat muke xmalu..ulang-alik gi depan tuh..
best gak ceramah yg Ust.Fakhru Razi bg..

tp dalam best2 tu smpt aku tersengguk sket...hihi..sori ye ust..penat mandi air terjun...
insap kejap...
betapa sayangnye Rasulullah kat umatnye...sebelum wafat pon sempat lagi menyebut UMMATI 3x>>>so...muhasabah diri blk..sejauh mane sayang kite pade rasulullah??

.

Sabtu,10 a.m.
ari ni turn aku,lina n k.kim plak msk..kitorang wt syle arab laks..
msk maqlubah,adas,ayam n daging goreng..(nyam...nyam)
Destinasi kitorang ari ni ialah ke UMMU QAIS..
mase on d way tu,kitorang terbace laks sign board tls YARMOUK BATTLE SIDE..
so,sume teruje la nak singgah jap..alang2 da lalu tu kan...
meh aku citer sket sejarah die...

perang Yarmouk ni diketuai oleh KHALID AL-WALID..
mmg xsie2 r kitog singgah kat ctu...

kagum tgk kehebatan strategi ketenteraan pahlawan ISLAM.... tempat tu mmg sgt strategik..
xheran la klu diog leh menang walaupon tentera islam mase tu 1/3 je dr jumlah tentera Byzantine n of cz la dgn pertolongan dr ALLAH...

dlm pertempuran tuh..only 4000 muslims dead compared to 80000 of byzantines army...
subhanallah.. smg ALLAH tempat sume yang syahid tu di tempat yg terpuji...
moga2 aku pon tergolong di kalangan mereka yg syahid gaks...ameen..
Dalam atiku...tedetik rase bersyukur yg amat sgt krn diberi peluang tuk berkelana di bumi anbiya' nih...

bile da berjalan camni..br la aku rase bertuah plak ditakdirkan tercampak kat cni...
sblm ni..sll cakap jordan ni boring...

tp tula..kite kene la pandai cari keistimewaan tmpt kite musafir ni kan...
baru la xrase bosan..

xrugi rasenye klu berabes duit sket klu nak dibandingkan pengalaman berharge yg aku dapat nih...
bak kate pepatah melayu..jauh peralanan..luas pemandangan..bertambah pengalaman..(aku otter sendirik...kikiki)
Allah pon ade suruh dalam Quran supaye kite berjalan di muka bumiNyer n amek iktibar ape yg berlaku di sekeliling kite...




klaa.. panjang lagi perjalanan citer ni..tp rase cam xsmpt nak citer sume cz nak study laks lps ni.. exam CVS lagi 2 minggu je lagi.. nnt ade mase lagi aku sambung...
2 be continued.....

Comments